Caroline Hardaker. Mišrūnai.

HARDAKER, Caroline. Mišrūnai [romanas]. Iš anglų k. vertė Aistis Žekevičius. Vilnius: Tyto alba, 2022. 310 p.

– Nat supranta. Ji supranta viską, kas vyksta. Ji gyva.

Pirmas sakinys: Kai kuriuos dalykus prisimenu labai tiksliai.

Nesitikėjau, kad taip nusivilsiu. Blogai, kai susikuri kažkokius lūkesčius, kurie visiškai neišsipildo. Tikėjausi lengvos young adult stiliaus fantasy apie ateitį. Gavau rimtą distopiją su filosofiniais elementais, kuri man neįtiko. Net nežinau, kodėl.

Ateitis. Viskas eina velniop ir vienintelis būdas išlikti – pinigai. Jei turi pinigų, gali pretenduoti į programą, kuri galėtų padėti išgyventi vis atšiauresnėje aplinkoje. Gali tikėtis, kad nesusirgsi, būsi sveikas ir nugyvensi ilgą gyvenimą. Bet, žinoma, išlikimo kaina – ne tik krūva pinigų. Dar ir visokių sudėtingų pasirinkimų ir sprendimų, kuriuos teks paimti.

Norai pasisekė – ji praėjo visas atrankas, pateko į finalinį programos etapą, jai net buvo parinktas tinkamas partneris, su kuriuo sėkmingai ir laimingai nugyvens savo gyvenimą, kai kiti tuo tarpu pamažu išmirs. Bet pamažu ima lįsti visokių dalykų. Norai tarsi atsimerkia akys, ji pradeda įtarinėti, nerimauti ir abejoti savo pasirinkimais. Savo idealiu partneriu. Ir nuostabiąja išgyvenimo programa.

Atrodo, viskas kaip ir intriguoja. Tai kas gi nepatiko? Nėra tai young adult fantasy. Tekstas lėtas, vis įterpiami praeities epizodai, kai dar buvo galima rasti išnykusių paukščių plunksnų. Sukrečia tas neišvengiamumas. Kodėl viskas nyksta? Gal todėl, kad tas nyksmas toks lėtas ir tarsi nepastebimas? Galima pafilosofuoti, kaip nevertiname to, ką turime. Gamtos, medžių, paukščių, gyvūnų…. Bet kažkur tas kirminas vis krebžda – bergždžiai sugaištas laikas. Nepajutau skaitymo malonumo. Nesužinojau nieko naujo. Nusivyliau.

Ką pasirinktum? Gyventi ar išgyventi?