Saulius Šaltenis. Riešutų duona.

saltenis_riesutuŠALTENIS, Saulius. Riešutų duona: [apysakos]. Vilnius: Vaga, 1972. 175 p.

Pavasarį kurkia ir plėšosi varlės, pavasarį trūksta vitaminų ir retkarčiais norisi nusišaut, pavasarį stovi su portfeliu prie lango, autobusai važiuoja tolyn pro mokyklą, mirkčioja žaliom ir raudonom švieselėm, ir tau kažko pasiutusiai maudžia širdį. (psl. 41, apysaka „Riešutų duona“).

Apie šią apysaką prirašyta ir prikalbėta daug.  Ji populiari. Įtraukta į visokias ten privalomas programas, jaunimui rekomenduotinų knygų sąrašus. O ir ją perskaityti yra beveik prestižo reikalas.

Toks jau yra gyvenimas, ir nieko čia gudriau nesugalvosi (psl. 46, apysaka „Riešutų duona“). Galvoti ir nereikia. Pasakojimai apie tą gyvenimą ir taip išskirtiniai. Įsimintini veikėjai, aktualūs įvykiai, nesenstanti išmintis. Iš šiek tiek švelnios ironijos. Nepatikti negali.

Ir tuo labiau, kad tokia mažo formato kietais viršeliais knygelė tiesiog prašosi perskaitoma. Ir nustebina dar viena, kino apysaka. „Henrikas Montė“ – apie kryžiuočių laikus, prūsus ir Herkų Mantą. Dar viena istorija apie nepaprastu tapusį likimą.

Saulių Šaltenį skaityti verta. Ne dėl mados, ir ne dėl būtinybės.