Pat Barker. Trojos moterys.

BARKER, Pat. Trojos moterys [romanas]. Iš anglų kalbos vertė Gabrielė Gailiūtė – Bernotienė. Vilnius: Baltų lankų leidyba, 2023. 304 p.

Tai buvo tokia akimirka, kokių tikriausiai patiria visi, – ir jos nebūtinai būna dramatiškos, – kai viskas ima keistis; ir žinai, kad neverta laužyti dėl to galvos, nes mąstymas nepadės nieko suprasti. Suprasti esi dar nepasirengusi: turi nugyventi gyvenimą, kad suvoktum prasmę.

Pirmas sakinys: Arklio viduriuose: kaitra, tamsa, prakaitas, baimė.

Pat Barker Mergelių tylos tęsinys. Kartais būna, kad vėlesnę knygą galima skaityti, neperskaičius ankstesnės. Nes siužetas primenamas, kartojasi ir skaitytojas nieko nepraranda. Bet šiuo atveju būtina pradėti nuo pirmos knygos – joje visas tas pajautimas, emocijos, atmosfera, staiga vergėmis ir karo grobiu tapusių moterų gyvenimai.

Tai vėl keliamės į graikų stovyklą. Karas baigtas, Troja užkariauta, reikalas išspręstas. Laikas namo. Tik va, su dievais reikalai nebaigti, reikia laukti palankaus vėjo, o jis pučia visai ne ten, kur reikia graikų laivams. Stovykloje graikai nekantriai laukia dievų malonės. Moterys laukia irgi – gal dar ne šiandien, ne rytoj, bet jau tuoj bus priverstos iškeliauti į svetimus kraštus ir niekada nebegrįš namo.

Pirmoji knyga buvo tikrai sukrečianti, bandyta perteikti tą įsivaizduojamą vergės, pagrobtos karo nelaisvės padėtį priešo stovykloje. Tos, kuri vos prieš keletą dienų buvo mama, galbūt kilmingo trojėno žmona. Ir staiga prarado viską: vaikus, mylimuosius, namus. Viską. Antroje knygoje situacija jau daugmaž aiški. Bet niekada nežinai, ką atneš rytojus, ir ką iškrės likimas.

Aišku, romane vėl sutinkame mitinius herojus, vieni įdomesni, kitų net vardų nepamenu. Kokios nors išskirtinės istorijos jau kaip ir nebėra – Troja nugalėta. Graikų didvyris Achilas – pilkapyje. Odisėjas laimingas, sumąstęs sėkmingą pergalės planą. Vyrai ilsisi, dalyvauja žaidynėse, valgo, geria miega ir prievartauja savo karo grobį. O moterys vienijasi ir laukia.

Patiko, nes patinka tos dabar tokios populiarios mitų interpretacijos. Mačiau, žada būti ir daugiau panašių knygų. Tu mitų tai daugybė… Rašyk, interpretuok, kurk naujas istorijas. Bet norėtųsi, kad jos būtų nors šiek tiek šviesesnės.