Kazuo Ishiguro. Palaidotas milžinas.

ISHIGURO, Kazuo. Palaidotas milžinas [romanas]. Iš anglų kalbos vertė Mėta Žukaitė. Vilnius: Baltų lankų leidyba, 2020. 364 p.

– Aš čia pagalvojau, karalaite. Ar gali būti, kad mudviejų meilė nebūtų tapusi tokia stipri per visus tuos metus, jeigu migla nebūtų taip apiplėšusi mūsų? Gal ji leido žaizdoms užgyti?

Kiek ir kiek daug beskaitytum, visada žinai – gerų knygų dar bus. Dar bus, kas nustebins ir sužavės. Dar bus tų, kurios pateks tarp pačių geriausių. Dar bus tikrų atradimų. Toks tas begalinis skaitymo malonumas…

Kazuo Ishiguro – japonų kilmės britų rašytojas, nobelistas. Ir taip, dar neskaitytas. Labai dėl to džiaugiuosi. Nes pirmoji į rankas patekusi knyga – tobula. Daugiau rašytojų knygų skaitę Goodreads vertintojai griežti – tai tas su ja blogai, tai anas. Tik ne man. Kol kas Palaidotas milžinas konkurentų neturi. Ji tokia paprasta, poetiška, graži. Primena kažkokius senus senus trubadūrų laikus, tik vieta ne ta. Ir laikas ne tas. Jau nebėra (ar dar nėra?) nei didingų pilių, nei bokštuose uždarytų karalaičių, nei drąsiųjų riterių, nei romantiškų nuotykių. Viską dengia migla.

Nors gal per miglą viskas matosi kiek kitaip? Kitos pilys. Kiti laikai. Ir dainiai kiti. Kitokie, dar karaliui Artūrui ištikimi riteriai. Kitokios karalaitės. Ir meilė kitokia. Žemiškesnė. Tikresnė. Ištvermingesnė.

Puikus įspūdis. Galima skaityti kaip pasaką, legendą (bet rašytojo juk ne tas, ar ne?). Galima skaityti kaip metaforų pilną alegorinį romaną. Vėl jungiu Goodreads. Ten taip gražiai surašytos skaitytojų įsivaizduojamos pagrindinės romano mintys. Galima (o tai juk smagiausia) susikurti ir savų. Galima…

Bet kokiu atveju tai knyga, kurią norisi atsiversti dar kartą. Galbūt tiesiog šen bei ten paskaitinėti. Gal atrasi dar ką nors. Ką nors įstabaus. O gal tiesiog kažką elementaraus ir paprasto.

Girdžiu jį atbrendant per vandenį. Ketina tarti man žodelį? Minėjo apie tai, kad atitaisys draugystę. Tačiau kai atsisuku, jis nežiūri į mane, tik į krantą ir saulę žemai virš įlankėlės. Nė aš akimis neieškau jo žvilgsnio. Nubrenda pro mane neatsigręždamas. Palauk manęs ant kranto, bičiuli, tariu tyliai, bet jis neišgirsta ir brenda toliau.