August Strindberg. Tėvas

20161023_203447Vieta: Šiaulių dramos teatras
Data: 2016 m. spalio 20 d.
Kaina: 9,00 Eur (3;14;).

LAURA. Juk ir tu nežinai, ar esi Bertos tėvas!
ROTMISTRAS. Nežinau?
LAURA. Šito niekas nežino, ir tu nežinai!
ROTMISTRAS. Bene juokauji?

Keista, internete neradau spektaklio afišos. Tenka tenkintis šiuo nelabai kokybišku paveiksliuku, bet ir iš jo aišku, kad bus emocijų ir dramų. Šaltų, skandinaviškų. Ir, skirtingai nei prieš tai, dramos pagrindinis herojus – rotmistras, Adolfas, tėvas.

Apie spektaklį viskas parašyta internete… Na žinot, kartais būna svarstymų, eiti, neiti, neaišku, kas ir kaip. Kažkaip dvejonių nebuvo, gal tik pirmos dalies pabaigoje netikėtai taip pradėjo merktis akys (ką darysi, tikriausiai dienos darbai ir įvykiai darė savo), kad… Bet užtai po pertraukos jau žiūrėjau išsižiojusi, visi miegai ir snauduliai išsilakstė. O, jė. Man patinka skandinavai. Man patinka skandinavų literatūra. Pasirodo, man patinka ir Augustas Strindbergas.

„Kaip mes išmokstame to baisaus meno vienas kitą iš lėto nuodyti tylia pagieža, o paskui apskritai paskelbiame vienas kitam ir visai atvirą negailestingą karą? Kodėl mylimieji nustoja mylėti? Kodėl po gražių pažadų „ir laimėje, ir varge, kol mirtis mus išskirs“ žmonės ima kurti pragarą vienas kitam ir svajoti, kad ta mirtis kuo greičiau juos išskirtų?“

Augustas Strindbergas (1849 – 1912) – švedų rašytojas bei dramaturgas, viena svarbiausių teatro figūrų pasaulyje, pelnytai laikomas moderniojo teatro pradininku.

Vaidina:

Adolfas, rotmistras – Darius Meškauskas
Laura, jo žmona – Aldona Bendoriūtė
Berta, jų duktė – Karolina Kontenytė
Junas, Lauros įbrolis, pastorius – Igoris Reklaitis
Ponia Alving, Lauros motina – Jūratė Jankauskaitė
Margret, auklė – Nijolė Sabulytė
Daktaras Estermarkas – Vaidas Jočys
Noidas, kavaleristas – Marius Pažereckas
Ema, virėja – Radvilė Bronušaitė
Guvernantė – Kamilė Andriuškaitė

Režisierė: Māra Ķimele
Scenografas: Reinis Suhanovs
Kostiumų dizainerė: Baiba Litina
Vertėja: Eugenija Stravinskienė

strinberg_tevas