Gilly Macmillan. Auklė

MACMILLAN, Gilly. Auklė [romanas]. Iš anglų kalbos vertė Mykolė Lukošienė. Vilnius: Baltų lankų leidyba, 2020. 430 p.

Tai žmogaus kaukolė. Ji švelniai dunkstelėdama nukrinta Rubei prie kojų. Tamsios angos, kur ankščiau buvo akys ir nosis, spokso į mane, ir nors kaukolė purvina, aiškiai matau skilimo linijas, bėgančias kaukolės skliautu, lyg seni takeliai žemės paviršiumi.

Toks kaip ir detektyvas, su gijomis į praeitį. Po vyro mirties Džo su dukrele priversta apsigyventi pas motiną. Nelabai smagu, mat daug vaikystės skriaudų ir nuoskaudų vis dar gyvos atmintyje. Vaikščioti po namus, kurių kiekvienas kampas kažką primena, irgi nelabai malonu. Bet Rubei su senele smagu. Tai teks kentėti, kol išsispręs vyro palikimo klausimai ir gyvenimas, kiek įmanoma, grįš į savo vėžes.

Bet taip, kaip buvo, nebebus niekada. O dar auklė. Hana. Mylimiausias asmuo vaikystėje, didžiausias autoritetas ir svarbiausia gyvenimo dalis. Bet ir ji įskaudino Džoseliną – vieną dieną ėmė ir dingo iš jos gyvenimo.

Jei galvojate, kad čia atpasakojau knygos siužetą, tai ir galvokite toliau. Reikalų tiek, kad į porą pastraipų sunku būtų sutalpinti. Kartais atrodo, kad senelei, ledi Holt, visiškai susimaišė protas. Kartais atrodo, kad taip atsitiko Džoselinai. O gal viskas gerai, tik skaitytojas nesupranta nieko? Abiejų moterų praeitis nuobodi nebuvo – nieko keisto, kad ji taip veikia ir dabartį. Viskas taip susipainioję ir susiraizgę. Prireiks sveiko proto ir nuovokos.

Bet panašu, kad pas skaitytojus tos sveikos nuovokos žymiai daugiau. Džo elgiasi siaubingai vaikiškai, kaip kokia užsispyrusi isteriška ir dar visiškai akla mergiotė. Kartais jos poelgiai tokie erzinantys, kad net ramiausią skaitytoją gali išvesti iš proto. Ei, moteriške, nusileisk gi ant žemės ir truputį apmalšink savo aroganciją. Paauglė Rubė ir ta elgiasi protingiau. Bet toks jau tas autorės sumanymas. Skaitytojui belieka tik mėgautis arba erzintis.

Tess Gerritsen komentaras ant viršelio „O, visagale įtampa!“ šį kartą nelabai atitiko mano supratimo apie tikrai įtemptą siužetą. Bet skaityti buvo ganėtinai įdomu, tikrai neprailgo. Toks šeimos istorinis draminis pasakojimas su detektyvo detalėmis.